Muzikale verbinding - Kristen

Muzikale verbinding - Kristen

Bert van de Wetering
Bert van de Wetering
Deel:
  • ...
  • ...
  • ...

“Bach heeft me verliefd laten worden op muziek”

Kristen Witmer was nog maar 8 jaar toen ze een duet uit de Hohe Messe van Bach zong. “Ik vond dat toen zo mooi klinken, die twee melodieën door elkaar en dat het zo goed samenkwam. Dat wilde ik meer doen.” Het is vooral Bach die Kristen verliefd liet worden op klassieke muziek. Kristen zingt veel muziek uit Bach z’n tijd, maar nog altijd het liefst Bach zelf. “Bach is zo romantisch en melodisch, ook in de teksten. Er zit echt diepte in. Hij heeft me verliefd laten worden op muziek. Dat maakt dat ik toch altijd weer terugkom bij Bach.”

Kristen is sopraan en zingt komende december in het Weihnachtsoratorium naast de solistisch bezette koorstukken ook duetten en een trio. In dit bijzondere trio verkondigt de alt-solist als een engel de aanwezigheid van Jezus. “Het trio is een mooie vlecht van stemmen - de sopraan, alt en tenor - die door elkaar blijven zingen. ‘Wanneer komt die tijd? Wanneer komt onze troost?’, zingen de tenor en ik. De alt komt daar doorheen en zingt: ‘Zwijg! Hij is al hier.’”

“Het is een verhaal met zo veel drama”

Het is niet de eerste keer dat Kristen het oratorium zingt, maar ze geniet er nog altijd van. “Of je nou gelovig bent of niet, als je het zingt, doet het iets met je. Je zit zo in het verhaal, in het drama. Als ik het zing, geloof ik het.” Voor Kristen is kerst dan ook zeer verbonden met wat Bach schrijft in zijn muziek. “Het is een ongelooflijk verhaal. Er is een Verlosser waar men op zat te wachten. Die komt in het geheim op een stille nacht. Het verhaal gaat over maar een klein baby’tje, waar koning Herodes bang van is. Een verhaal met zo veel drama. Kerst gaat voor mij over dat baby’tje.”

“In de tijd van Bach werden de koralen ook door de gemeenschap gezongen”

In december kunnen mensen thuis meezingen met de koralen van het Weihnachtsoratorium, die ze thuis hebben ingestudeerd in hun eigen stem. “In de tijd van Bach werden koralen ook door de gemeenschap meegezongen. Dus ik vind het heel mooi om het op te voeren, zoals het toen bedacht was. Het zal mensen samenbrengen en zorgen voor verbinding.”


Fotografie: Renska Photography

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.