Muzikale verbinding - Tobias

Muzikale verbinding - Tobias

Bert van de Wetering
Bert van de Wetering
Deel:
  • ...
  • ...
  • ...

“De stukken van Bach zijn harmonisch altijd spannend”

Muziek kreeg Tobias Segura Peralta met de paplepel ingegoten. Zowel zijn moeder als zijn oma waren professioneel musicus. Op zijn achtste ging hij naar de Kathedrale Koorschool in Utrecht, waar hij naast de gewone basisschooluren ook twee uur per dag aan muziek besteedde. “Ik zong dus al op jonge leeftijd heel veel en kreeg meteen solo’s van de dirigent, want hij zag iets in mij. Ik zong toen sopraan en trad veel op, ook in het buitenland. Toen ik 10 jaar was stond ik ineens met een solo in het Concertgebouw. Het was weliswaar een kleine solo, maar een grootse ervaring. Dat vond ik echt prachtig. Toen wist ik dat ik musicus wilde zijn.”

Tobias is een groot Bach-liefhebber. “De harmonieën zijn altijd spannend en de vaak lange melodische lijnen begeven zich binnen een grote tessituur. Je moet als zanger dus heel flexibel zijn. Waar ga ik ademhalen? Hoe lang is deze zin? Hoe los ik dat op door slim te fraseren? Zijn stukken zijn heel vocaal vind ik, omdat het door de hele stem gaat. In zijn muziek zit echt van alles, ook het lyrische en het dramatische.”

“Toen ik op mijn 10e een solozinnetje zong in het Concertgebouw, wist ik dat ik musicus wilde zijn”

Na zijn tijd op de koorschool stopte Tobias bij het koor. Toen hij de baard in de keel kreeg en zijn vrienden het koor verlieten vond hij er niet veel meer aan. Hij leerde gitaarspelen en richtte zich op lichte muziek. De focus verschoof weer naar klassieke muziek toen hij na zijn middelbareschooltijd zangles nam bij Bas Ramselaar, om uit te zoeken of hij countertenor zou kunnen worden. Een countertenor is een man die dezelfde hoogte als een alt zingt. Iets wat in de tijd van de oude muziek vaak gebeurde, omdat vrouwen niet mochten zingen in de kerk. “Ik heb het Weihnachtsoratorium heel vaak uitgevoerd, maar meestal als koorzanger en nog niet vaak als solist, omdat vaak de voorkeur wordt gegeven aan een vrouwelijke alt. Spannend om het deze keer de koorpartijen te combineren met de soli. Het mooiste, en misschien ook wel het belangrijkste van dit concert, is dat deze voor verbinding zorgt, omdat mensen samen zingen.”

“Het is mooie van dit concert is dat deze voor verbinding zorgt”

Fotografie: Sven Scholten

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.