Over

Over

Ik ben Bert van de Wetering

Het zingen is bij mij 'per toeval' begonnen. Ik wilde graag naar het conservatorium om orgel te studeren, maar mijn ouders vonden het verstandiger dat ik een opleiding deed waar ik geld mee kon verdienen. Dus koos ik voor de opleiding Docent Muziek met orgel als bijvak. Eén van de verplichte vakken was .........zang.  Met een hele enthousiaste zanglerares heeft dat ertoe geleid dat ik na mijn studie voor muziekdocent hoofdvak klassiek zang ging studeren. Mijn droom was vanaf toen: ik wil solozanger worden!

Ik zit nu ruim 15 jaar in het zangersvak en sta met heel veel plezier op het podium. Maar ik weet ook heel goed hoe het is als het niet ‘als vanzelf’ gaat. Jarenlang heb ik met veel te veel moeite en spanning gezongen en wilde alles in mijn denken onder controle houden. Dit uitte zich in veel te veel fysieke spanning, wat het zingen natuurlijk niet ten goede komt.

Een zomercursus, die ik volgde bij Margreet Honig, is life-changing voor mijn zingen geweest. Ik ben heel blij dat ik sindsdien door Margeet wordt gecoacht.
Zij heeft mij laten ervaren hoe fijn het zingen is, voor je lichaam en voor je hele 'mens-zijn'. Zij heeft mij geholpen om het zingen als vanzelf te gaan ervaren. Dat het van 'je-zelf' is en dat het gemakkelijk en lekker kan zijn! Het zingen heeft mij echt geleerd om bij mezelf te komen en daar ben ik heel dankbaar voor.

Ik ben er niet alleen van opgeknapt in mijn zingen maar in m'n hele leven. Ik zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in mijn vel. Mijn hele kwaliteit van leven is zoveel beter geworden en dat allemaal door te gaan zingen. Ook mijn creativiteit is veel meer aangezet. Ik ben gaan koken, fotograferen, schilderen, lezen. Ga graag dansen of uit eten met mijn vrouw, ben meer aan het genieten met de kinderen in de speeltuin, bij een concert of in een voetbalstadion. Ik vind dat heerlijk en geniet van de rijkdom van het leven.

Inmiddels heb ik 20 jaar pedagogische ervaring waarin ik ook veel met groepen heb gewerkt. Verschillende koren heb ik gedirigeerd, 10 jaar muziekles gegeven in het voortgezet onderwijs en ben sinds een aantal jaren zangdocent op het ArtEZ conservatorium te Zwolle.

Al mijn zang- en levenservaring heb ik gebundeld in een prachtig trainingsprogramma: Zing als vanZelf. Het geeft mij veel plezier om vanuit mijn eigen visie met mensen te werken en te zien hoeveel vertrouwen, eigenheid, lef en plezier dit oplevert in het zingen!