Proefles Kerst met Bach

Proefles Kerst met Bach

Welkom bij de gratis proefles van Kerst met Bach

Kerst met Bach is voor mij altijd een feest. Elke keer als ik het Weihnachtsoratorium weer in mijn concertagenda zie staan, maakt mijn hart een vreugdesprongetje. Ik word zo ontzettend blij van deze muziek en tegelijk ontroert het me enorm. De uitbundige koren zoals het allereerste stuk, het openingskoor, de intieme aria's zoals het wiegenlied: 'Schlafe, mein Liebster'. De prachtige sinfonia van het orkest aan het begin van cantate 2. En dan de koralen. Die raken mij altijd het allermeest. Bach's muziek komt binnen in je ziel, het verbindt hemel en aarde! Deze muziek gaat je licht brengen in de donkere dagen, het geeft je vreugde in je hart en een geweldige wereldwijde verbinding met elkaar op 23 december, wanneer we samen gaan zingen tijdens de livestream van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.

Verbinding hebben we als mensen nodig en we zijn er ook altijd naar op zoek, denk ik. Bach en zingen zijn dan de perfecte combinatie. Zingen brengt je in verbinding met je lichaam, met je adem, met je gevoel en emotie, kortom met JEZELF! En Bach's muziek brengt je in vervoering, in een andere wereld. Je vergeet even alles of gaat uit je hoofde en kunt juist gevoelens laten stromen die vast zaten. Bach raakt je in je ziel! Op Youtube of Spotify staan vele uitvoeringen. Plan een lekker avondje op de bank of een andere relax-plek, of tijdens een mooie wandeling en ga helemaal op in deze prachtige muziek.

Maar eerst ga je aan de slag met deze proefles, waarin je een prachtig kerstlied gaat leren: een koraal wat Bach heeft gebruikt in het Weihnachtsoratorium. Daar leg ik je meer over uit in de lesvideo.

Ga lekker op avontuur met jouw unieke stem en de mooie muziek van Bach. Lekker zingen!

Bladmuziek
de bladmuziek kun je in de video volgen, maar is hieronder ook te downloaden. De bladmuziek is beter leesbaar als je het uitprint en je kunt dan ook aantekeningen maken in de bladmuziek. 

Download hier de bladmuziek van het koraal: Schaut hin, dort liegt im finstern Stall

Aan het einde van de les zing je ook 2x met een professioneel kwartet dit koraal. Zij zingen 4-stemmig. Jij zingt de melodie, dat is de bovenste stem. Misschien vind je het leuk om te zien wat de andere stemmen zingen. Dan kun je hieronder het koraal nogmaals downloaden, maar nu zie je onder de melodie nog 3 notenbalken. Dat zijn de partijen van de andere stemmen. De alt, tenor en bas. De melodie is van de sopraan en dat is de bovenste balk.

Ook zie je boven het koraal het stukje staan wat begint met de tekst: 'Und das habt zum Zeichen....' Dit zingt de tenor-solist (dat is de verteller) als inleiding op het koraal. De vertaling hiervan is: 'En dit zal jullie het teken zijn. Je zult een kindje vinden, in doeken gewikkeld en liggende in een kribbe'.

Download hier de bladmuziek van het koraal: Schaut hin dort liegt im finstern Stall - 4 stemmig


Vertaling van het koraal:
Kijk, daar ligt in de duistere stal
hij die over alles heerst!
Waar eens een rund zijn voedsel zocht,
daar rust nu het kind van de maagd.
(vertaling Ria van Hengel)


Toonhoogte
de barokmuziek klinkt het mooiste op 415 hz. Dat is een halve toon lager dan je misschien gewend bent van de moderne instrumenten uit deze tijd.

Door deze ;oude stemming' van 415 hz zingt Bach's muziek veel fijner en is de totaalklank van koor, orkest en solisten veel mooier.


Gebruiksgemak van de video
in het videoscherm zie je rechts onderin een icoontje met een paar streepjes boven elkaar en voor elk van die streepjes een puntje. Als je daar op klikt zie je de verschillende onderdelen van de les. Door op een onderdeel te klikken start de video daar. Zo kun je gemakkelijk delen van de les herhalen!
Rechts naast dit icoontje zie je een icoontje met 4 pijltjes. Hiermee kun je je scherm op maximaal zetten en daarna ook weer minimaliseren. Dit is fijn om de bladmuziek in beeld mee te kunnen lezen. Aan de andere kant, links, staat nog een icoontje wat eruit ziet als een wieltje. Hiermee kun je de afspeelsnelheid (speed) regelen. Zet deze op normaal. En de kwaliteit (quality) van het beeld. Zet die op auto of op 1080p. Links naast het wieltje kun je het geluid regelen.

Onder de lesvideo vind je extra informatie over de het project Kerst met Bach en het Weihnachtsoratorium.

Veel plezier!


Lesvideo:

 

Info livestream en Zingend naar Kerst.
Dankjewel voor het meedoen, ik heb dat je hebt genoten. Smaakt dit naar meer, dan nodig ik je van harte uit om je aan te melden voor de online training Zingend naar Kerst. De online zangtraining ‘Zingend naar Kerst’ is een individuele training waarbij jij 9 koralen uit cantate (=zangstuk) 1,2,3 en 5 van het prachtige Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach leert zingen in je eigen stemsoort (sopraan, alt, tenor, bas). Je oefent met vier professionele zangers en kunt zo thuis al vierstemmig zingen. De training bestaat uit vijf online lessen van een uur tot anderhalf uur. 
Meer info en aanmelden kan op: aanmelden Zingend naar Kerst

En op 23 december komt alles bij elkaar tijdens de livestream van het concert ‘Kerst met Bach’, waar het prachtige stuk het Weihnachtsoratorium van Bach door 8 professionele zangers en een professioneel orkest wordt uitgevoerd en door duizenden zangers wereldwijd meegezongen en beleefd wordt. Vanuit je eigen woonkamer tune je in op de livestream. Het grote genieten kan beginnen. Meer info en aanmelden hiervoor kan op: aanmelden livestream

 

Over het Weihnachtsoratorium
Bach schreef het Weihnachtsoratorium in 1734. Het is bijzonder dat zijn muziek in deze tijd nog zoveel mensen raakt. Waarschijnlijk nog veel meer dan Bach zelf ooit had kunnen denken, want in zijn tijd was zijn muziek lang zo populair niet als tegenwoordig.
Het Weihnachtsoratorium is een verzameling van zes cantates voor de zon- en feestdagen van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen. In de eerste drie delen worden de geboorte van Jezus, de aankondiging aan de herders en de aanbidding van de herders bezongen. Het vierde deel behelst Nieuwsjaarsdag en deel vijf en zes beschrijven de reis en aanbidding van de Drie Wijzen.
Wij voeren 4 van de 6 cantates uit: cantate 1,2,3 en 5.
Een cantate is een zangstuk (cantate is Italiaans voor ‘gezongen werk’) voor solist of koor, met begeleiding van een orkest. 

De professionele zangers en organist in deze gratis proefles zijn:
Kristen Witmer - sopraan
Tobias Segura Peralta - countertenor
Stefan Kennedy - tenor
Bert van de Wetering - bas & zangcoach
Tymen-Jan Bronda - organist & dirigent

Het is echt de moeite waard om meer delen uit het Weihnachtsoratorium te beluisteren. Luister eerst eens de hele 2e cantate op Youtube of Spotify. Je ontdekt daaan ook waar precies het koraal wat je hebt geleerd in het muziekstuk staat.

- Spotify: Weihnachtsoratorium van Bach olv Philippe Herreweghe
- Youtube: Weihnachtsoratorium van Bach olv Peter Dijkstra

En ook de eerste cantate is echt een feest om te beluisteren:
- Youtube: Weihnachtsoratorium van Bach olv Peter Dijkstra

Ik wens je een magische Kerst toe!

Bert