Muzikale verbinding - Channa

Muzikale verbinding - Channa

Bert van de Wetering
Bert van de Wetering
Deel:
  • ...
  • ...
  • ...

“In Bach zijn muziek zit voor mijn gevoel ook iets bovennatuurlijks”

Channa Malkin zong als klein meisje al mee met de Spice Girls en gaf shows in de woonkamer. Het podiumgevoel zat er al vroeg in. Ze schreef eigen liedjes op haar 9e en deed mee met een competitie van het Nederlands Blazers Ensemble in het Concertgebouw. “Daar mocht ik in die grote zaal op het podium mijn liedje zingen. Dat was echt het beste moment uit mijn leven toen. Kort daarna ben ik bij het Nationaal Kinderkoor gaan zingen en daar ben ik met klassiek in aanraking gekomen. Op mijn 16e won ik een auditie voor een rolletje in Le Nozze di Figaro bij de Nationale Opera en dat was echt een geweldige ervaring.”

In eerste instantie werd Channa verliefd op de muziek en opera’s van Mozart. Daar is in de loop der jaren ook meer oude muziek bijgekomen, zoals Händel, Monteverdi en Bach. “Ik ben dol op barokmuziek. Het zijn vaak dansritmes, dat vind ik zo leuk. Het is ritmisch en tegelijk heb je heel veel vrijheid om zelf versieringen te bedenken. Ik heb het gevoel dat ik erop moet bewegen, dat voelt lekker. In Bach zijn muziek zit voor mijn gevoel ook iets bovennatuurlijks. Dat maakt het zo bijzonder en mooi om te zingen.”

“Het stuk is prachtig. Je komt er helemaal van in de kerstsfeer”

Voor Channa is dit de eerste keer dat ze het Weihnachtsoratorium van Bach zal uitvoeren. En die stond nog hoog op haar lijstje. “Bert vroeg me en ik vind het een heel mooi stuk, dus ik doe graag mee! Het is een beetje een ander stuk dan de Passies die ik wel al heb gezongen van Bach. Het bestaat uit verschillende cantates en ik vind het heel leuk dat er een duet in zit met de baspartij. Het is prachtig. Je komt helemaal in de kerstsfeer ervan.” Thuis kunnen mensen meezingen in hun eigen stemsoort, om samen verbinding te maken tijdens het stuk. “De mensen die meezingen zijn nu geen passieve toeschouwer, maar kunnen van de muziek genieten op een actieve manier. Het verbindt ontzettend om samen te zingen. Mensen hebben, zeker na corona, behoefte aan saamhorigheid.“

“Mensen hebben nu behoefte aan saamhorigheid”

Kerst heeft voor Channa vooral een connotatie met haar opa en familie, maar ook een hele muzikale associatie. “Ik ben Joods, dus vier zelf geen Kerstmis. Mijn opa was jarig op eerste kerstdag, dus vierden we zijn verjaardag. We waren dus wel met heel de familie gezellig bij elkaar. En we gingen met kerst altijd naar de Kerstmatinee, want mijn vader zat in het Concertgebouworkest. Nu ik zelf professioneel zanger ben, werk ik ook vaak rondom kerst., maar ik dat vind ik helemaal niet erg. Voor mij is kerst nauw verbonden met muziek.”


Fotografie: Brendon Heinst

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.